Laidun Herefordin aromi on
ainutlaatuinen, mehevä ja täyteläinen.
NAUDANLIHAN RESEPTIT:
(Markus Maulavirta)
NAUDAN JAUHELIHA:
> LAIDUN HEREFORD HAMPURILAISPIHVI
> JAUHELIHAKASTIKE POHOJALAASITTAIN
> HEREFORD
WALLENBERGPIHVI
NAUDAN ULKOFILE:
> VANHANAJAN
LEHTIPIHVI, PIPARJUURILASTUJA
> HEREFORD ULKOFILE, PUNAVIINIKASTIKKEEN JA SIENIEN KERA
NAUDAN SISÄFILE:
> TOURNEDOS tai
CHATEAUBRIAND, NAUDAN SISÄFILEPIHVI PUNAVIINIKASTIKKEEN KERA
NAUDAN PAISTI:
> HEREFORD
BOURGOGNEN PATA
> TAVALLINEN HEREFORD
PALAPAISTI
> STROGANOFF ELI
SUIKALEPATA HEREFORDISTA
> HEREFORD OLUT-PAISTI
MUUT HERKULLISET HEREFORD-RESEPTIT:
> GRILLATTUA
HEREFORDINRINTAA
Osta lihat täältä:
LAIDUN HEREFORD HAMPURILAISPIHVI
Tässä helppo
hampurilaispihvin ohje, tällä reseptillä on vaikea
epäonnistua!
500 g Hereford jauhelihaa
1 dl sipulia
1,5 dl tummaa olutta
1 tl murskattua maustepippuria
1-2 tl hienoa merisuolaa
öljyä paistamiseen
4 lehteä rapeaa salaattia
4-8 viipaletta tomaattia
4-6 rkl chilimajoneesia (majoneesia ja chilikastiketta)
4 kpl sämpylää
Sekoita jauhelihaan hienoksi
hakattu sipuli, olut ja mausteet. Sekoita huolella ja muovaa
noin sentin paksuisiksi pihveiksi.
Paista kuumalla pannulla, kummaltakin puolelta pari
minuuttia.
Tällä välin halkaise sämpylä ja paahda se, joko toisella
pannulla tai odota että pihvit ovat valmiit ja paista sitten
samalla pannulla.
Aseta salaatin lehti puolikkaalle sämpylälle ja asettele
pihvi päälle. Pihvin päälle tulee chilimajoneesi ja leikattu
tomaatti.
Vielä jos tahdot, lisää muutama punasipulirengas ja
paahdettuja auringokukan siemeniä.
Laita toinen sämpylän puolikas päälle kanneksi ja voit
aloittaa herkuttelun!
HEREFORD JAUHELIHAKASTIKE POHOJALAASITTAIN
500 g jauhettua Hereford jauhelihaa
1 sipuli hienoksi hakattuna
2-3 valkosipulin kynttä
n. 1 dl hienoksi hakattuja sieniä
n. 1 dl karkeaa porkkanaraastetta
n. 1 dl karkeaa palsternakkaraastetta
1 dl karkeaa lantturaastetta
0,5 dl tomaattipyrettä
nippu persiljaa hienoksi hakattuna
pippuria, merisuolaa, lihalientä ja vettä
Ruskista
jauheliha rypsiöljyssä pienissä erissä. (Jos laitat
pannulle kerralla liikaa, liha kiehuu eikä ruskistu.)
Siirrä ruskistetut lihat pataan tai kattilaan.
Käristä vihannekset pannussa tai järjestyksessä: hakattu
valkosipuli, sipuli, sienet, porkkana, palsternakka ja
lanttu.
Käristä kaikkia niin, että ne alkavat notkistua ja
saavat hieman väriä.
Lisää lopuksi tomaattipyre ja käristä vielä hetki.
Yhdistä kaikki ainekset lihojen, kaada vettä/lihalientä
sen verran joukkoon, että 2/3 ruskistetusta massasta
peittyy.
Aloita hiljainen keittely. Mitä pidempään maltat
hauduttaa, sitä maukkaampi on lopputulos.
Juuri ennen kuin lopetat keittämisen, lisää hienoksi
leikatut yrtit.
Kastike saa olla sakeaa, mutta keittelyn edetessä voit
lisätä nestettä sitä mukaan, kun katsot keitoksen sitä
tarvitsevan.
(Osan nesteestä voi korvata punaviinillä.)
VANHANAJAN LEHTIPIHVI, PIPARJUURILASTUJA
180 g litteäksi lyöty Hereford ulkofileepihvi
myllytettyä mustapippuria
myllytettyä tai jauhettua merisuolaa
rypsiöljyä grillaamiseen
4-5 kpl piparjuurilastua
nokare voita paistamiseen
2 rkl hienoksi leikattua persiljaa
pari tippaa sitruunamehua
Sivele pihvi rypsiöljyllä
ja mausta suolalla ja pippurilla.
Grillaa tai paista nopeasti kypsäksi.
Sulata voi pannulla ja anna kevyesti ruskistua.
Lisää piparjuurilastut ja pyöräytä muutaman kerran voissa,
lisää persilja ja sitruunamehu.
Annostele piparjuurivoi pihvin päälle.
TOURNEDOS tai CHATEAUBRIAND, NAUDAN SISÄFILEEPIHVI
PUNAVIINIKASTIKKEEN KERA
Tournedos on hienoin pihviliha. Tournedos leikataan
aina sisäfileen keskiosasta ja se on paksuudeltaan n. 3 - 4
cm.
Tournedoksen, eli tornipihvin valmistaminen on aina
haasteellinen tehtävä. Pihvin voi valmistaa joko pannulla
tai grillissä. Pannun etu on siinä, että saa
pikakastikkeeseen arvokkaita lihamakuja pannun pohjalta.
Chateaubriand on ns. tavallinen
sisäfilepihvi, joka on paksuudeltaan n. 1,5 - 2 cm
Sisäfileepihvi
Myllytettyä pippuria ja suolaa
Voita paistamiseen
Murskattu valkosipulin kynsi
Tinjamin oksa
2 dl Punaviiniä kastikkeeseen
(mieluusti kuumien aluiden paahteista punaviiniä.)
TOURNEDOS:
Kuumenna pannu ja laita melko reilu nokare voita pannuun.
Kun voi alkaa vaahdota, lisää valkosipuli, tinjami ja pihvi.
Yleensä pihviä ei käännetä kuin kerran, mutta tässä
tapauksessa on syytä kääntää muutama ylimääräinen
kerta.
(Aina parempi, jos onnistuu yhdellä kääntämisellä.)
Paista pihviä hiljalleen muutaman kerran käännellen ja
voilla valellen. (Jos usko loppuu, laita pihvi 170 asteiseen
uuniin muutamaksi minuutiksi.)
Paistamisen jälkeen laita pihvi vetäytymään folion alle
kastikkeen teon ajaksi.
PUNAVIINIKASTIKE:
Kaada pannuun punaviini ja haihduta se niin, että viiniä on
jäljellä 2 desistä noin puoli desiä, jopa vähemmän. Heitä
joukkoon muutama kylmä voinokare ja vispaa ahkerasti, niin
saat miellyttävän kastikkeen.
HEREFORD ULKOFILE, KOKONAISENA
PAISTETTUNA, PUNAVIINIKASTIKKEEN JA MUHENNETTUJEN SIENIEN
KERA.
ULKOFILE
n. 1 kg pala ulkofilettä (pintakalvot saavat olla mukana)
Muutama valkosipulinkynsi murskattuna
Muutama oksa tuoretta tinjamia ja rosmariinia
Myllytettyä suolaa ja mustapippuria
Voita paistamiseen
PUNAVIINIKASTIKE
2 dl punaviiniä
voita muutama nokare
MUHENNETUT SIENET
300 - 400 g tuoreita sieniä
1 hienoksi hakattu sipuli
n. 3 dl erikois/paksua kermaa
suolaa
pippuria
ULKOFILE:
Sido lihanpala kalastajanlangalla tasapaksuksi "pötköksi".
Sulata pannulla voi, lisää murskattu valkosipuli ja yrtin
oksat. Mausta myllytetyllä mustapippurilla ja murskatulla
merisuolalla. Älä pese paistinpannua, vaan laita sivuun
odottamaan kastikkeen tekoa.
Aseta liha uunipannulle ja laita lihaan digitaalinen
paistomittari. Aseta lihan sisälämpötilaksi 55 - 58 asetta.
Laita liha paistumaan uuniin alhaiseen, 120 - 130 asteen
lämpötilaan. Kypsymiseen menee noin tunti. Kun liha on
saavuttanut halutun lämpötilan, ota se pois uunista ja laita
vetäytymään folion alle noin 15 - 20 minuutiksi.
(Näin nesteet pysyvät lihan sisällä ja kypsyminen
tasaantuu.)
PUNAVIINIKASTIKE:
Kaada pannuun punaviini ja haihduta se niin, että viiniä on
jäljellä 2 desistä noin puoli desiä, jopa vähemmän. Heitä
joukkoon muutama kylmä voinokare ja vispaa ahkerasti, niin
saat miellyttävän kastikkeen.
MUHENNETTUJA SIENIÄ:
Leikkaa sienet lohkoiksi tai suikaleiksi, riippuen sienestä.
Käristä sieniä voissa, kunnes ne alkavat sopivasti kuivua ja
neste vähentyä.
Lisää hienoksi leikattu sipuli.
Käristä hetki ja lisää kermaa muutamassa erässä.
Keitä kokoon sopivan sakeaksi. Mausta suolalla ja
pippurilla.
Peitä kannella ja pidä lämpöisenä tarjoiluun saakka.
HEREFORD WALLENBERGPIHVI
pihveistä hienoin!
500 g kalvotonta Hereford jauhelihaa
3 dl erikoiskermaa
1 dl vaaleaa leipää
6 munan keltuaista
suolaa
pippuria
nelimaustetta (maustesekoitus)
Sekoita lihat tehosekoittimessa tai yleiskoneessa.
Lisää joukkoon keltuaiset ja kerma ohuena nauhana koko ajan
sekoittaen.
Mausta suolalla, pippurilla ja nelimausteella.
Raasta päivän vanha valkoinen leipä hienoksi ja "kasta"
punnitut 150 g lihapalat raasteeseen ja muotoile pihviksi.
Ruskista voissa molemmin puolin ja paista uunissa 4 - 5
minuuttia 180 asteessa.
Kastikkeeksi sopii ruskistettu voi ja kaveriksi perunasose.
GRILLATTUA HEREFORDINRINTAA
n. 1 kg pala naudan rintaa
n. 1.5 dl karkeaa suolaa
1 porkkana
pala selleriä
pala palsternakkaa
pala purjoa
3 laakerin lehteä
muutama persiljan oksa
n. 10 murskattua valkopippuria
3 rkl hunajaa
1:n sitruunan mehu
Suolaa rintaliha
yön yli. Laita lihapala kylmään veteen ja lämmitä
kiehuvaksi.
Kuori syntynyt vaahto pois ja lisää pestyt pilkotut
juurekset ja mausteet.
Keitä hiljaa hymyillen noin 3 - 4 tuntia tai kunnes
liha on murean kypsää.
Nosta lihapala astiaan ja peitä voipaperilla, aseta pieni
paino päälle. (Vaikka sokeripaketti.)
Anna olla painon alla yön yli kylmässä.
Tällä välin siivlöi liemi ja keitä kokoon. Saat keittää
varsin reippaasti, lientä saa jäädä noin 1,5 - 2 dl. Tällöin
liemen pitäisi olla melko tiivistä ja vahvaa.
Lisää hunaja ja sitruunamehu, kuumenna niin että hunaja
liukenee.
Leikkaa poikkisyin naudanrinnasta noin sentin paksuiset
viipaleet ja aseta öljytylle grilliritilälle.
Penslaa kastikkeella ja grillaa pari minuuttia per puoli.
TOINEN TAPA GRILLATA LIHA ILMAN KEITTÄMISTÄ.
Mausta rintapala suolalla ja pippurilla: hiero pintaan
valkosipulia.
Laita liha grilliin ja kansi kiinni. Lämpötila olisi syytä
pitää siinä 90 - 110 asteen välissä.
Aikaa tähän menee noin 6 - 7 tuntia, mutta lopputulos
palkitsee.
Grillaamisen jälkeen kääri vielä folioon ennen tarjoilua.
HEREFORD BOURGOGNEN PATA
Todellinen klassikko!
Bourgognen pata on hyvin kuuluisa ruoka, josta on olemassa
kaikenlaisia variaatioita.
Yksi asia, joka siinä pitää kuitenkin ehdottomasti olla, on
Bourgognelainen viini.
Se voi mainiosti olla myös valkoviiniäkin, mutta
alkuperäisreseptissä on käytetty Pinot Noir rypäleestä
tehtyä punaviiniä.
Muista! Mitä alhaisempi kypsytyslämpötila, sitä mehukkaampi
maku! (Toki myös valmistusaika pitenee)
n. 500 g Hereford naudan paistia, 3 - 4 cm kuutioina
1 plo Bourgognelaista viiniä
100 g pekonia
2 rkl tomaattipyrettä
1 hienoksi pilkottu sipuli
2-3 murskattua valkosipulin kynttä
muutama tinjamin oksa
muutama persiljan oksa
voita lihojen ruskistamiseen
suurustukseen tärkkelyssuurustetta tai perinteistä
jauho-rasvasuurusta.
100 g tuoreita herkkusieniä
15 kpl pieniä kuorittuja sipuleita
Ruskista lihapalat,
valkosipuli ja silputtu sipuli voissa.
Siirrä ruskistetut lihat kasariin tai uunipataan.
Huuhtele paistinpannu punaviinillä ja kaada viini lihojen
päälle.
Punaviiniä tulisi olla noin 3/4:s osaa lihojen määrästä.
Kiehauta lihat ja viini kertaalleen, kuori vaahto pois ja
lisää mausteet.
Anna lihojen kypsyä uunissa n. 100 asteessa 3 - 4 tuntia tai
kunnes lihat ovat murean kypsiä.
Kypsymisen loppuvaiheessa voi ruskistaa voissa kokonaiset
sipulit ja kokonaiset herkkusienet ja lisätä ne pataan
lihojen sekaan.
Kun kaikki on kypsä, niin siivilöi liemi erikseen. Tämän
jälkeen suurusta liemi sopivan sakeaksi ja siivilöi
uudestaan lihojen päälle.
Perinteisesti lisukkeeksi on käytetty pilahviriisiä tai
paistettuja perunoita, mutta myös ohra käy maukkaaksi
lisukkeeksi.
TAVALLINEN HEREFORD PALAPAISTI
Kun liha on hyvää,
tavallinen riittää!
n. 500 g Hereford palapaistia
3 sipulia
2 porkkanaa
pala selleriä
pala lanttua, naurista
pala palsternakkaa
vettä tai lihalientä
4-6 laakerinlehteä
muutama murskattu mustapippuri
jauhettua merisuolaa
voita tai rypsiöljyä ruskistamiseen
Ota lihat
huoneenlämpöön.
Pese ja kuori vihannekset. Leikkaa vihannekset ja sipuli
reiluiksi kuutioiksi tai paloiksi.
Kuumenna pannu ja lisää rasva. Ruskista lihapaloja
kauttaltaan pienissä erissä ja laita ruskistetut lihapalat
pataan odottamaan.
Ruskista vihannekset samassa pannussa.
Laita ruskistetut vihannekset lihojen joukkoon ja sekoita
kevyesti.
Lisää hieman suolaa, pippurit ja laakerilehdet.
Lisää nestettä (vettä tai lihalientä) sen verran, että 2/3
osaa lihoista peittyy.
Kuumenna pata ensin liedellä kiehuvaksi ja laita sitten 120
- 140 asteiseen uuniin.
Hauduta muutama tunti, kunnes liha on mureaa.
(Voit laittaa padan kuumempaankin uuniin, jolloin kypsyminen
hieman nopeutuu, mutta lopputulos ei ole yhtä mehevä.)
STROGANOFF ELI SUIKALEPATA HEREFORDISTA
500 g hyvin ohuita Hereford paistisuikaleita
voita ruskistamiseen
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli hienoksi leikattuna
100 g herkkusieniä lohkottuna neljään osaan
2 rkl tomaattipyrettä
1-2 rkl sinappia
3-4 dl vettä/lihalientä hauduttamiseen
Loraus suolakurkun lientä
2 dl smetanaa
Ruskista lihat
pannussa pienissä erissä, mausta suollala ja pippurilla.
Siirrä lihat haudutuskattilaan.
Ruskista samassa pannussa ensin valkosipuli, lisää sitten
sipuli ja herkkusieni.
Kun kaikki ovat kevyesti ruskistuneet, lisää tomaattipyré ja
käristä vielä hetki.
Siivilöi liemi lihojen päälle. Lisää mausteet. (Nestettä
pitää olla n. 2/3 osaa lihojen määrästä.)
Laita kansi päälle ja hauduta hyvin hitaasti liedellä tai
uunissa kypsäksi.
Liha on kypsää, kun suikale repeää kevyesti venyttämällä.
Siivilöi liemi erilleen ja suurusta kevyesti,
jauhosuuruksella tai tärkkelyksellä.
Lisää joukkoon kerma ja keitä sakeaksi.
Lisää kastike lihojen päälle. Lopuksi lisää joukkoon
käristetyt sienet.
HEREFORD OLUT-PAISTI
n. 1 kg Hereford paistia
2 porkkanaa (ei kovin isoja)
pala juuriselleriä
pala palsternakkaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattipyrettä
tinjamin oksa
rosmariinin oksa
4 kpl laakerinlehtiä
10 murskattua mustapippuria
2 plo Hereford -olutta
(saatavilla mm.
Laidun Herefordin verkkokaupasta)
pari rkl viinietikkaa
nokare voita
n. 2 dl kermaa
Pese, kuori ja
pilko vihannekset noin sentin kuutioiksi.
Ruskista paistikimpale voissa, mausta suolalla ja pippurilla
ja nosta uunipataan/vuokaan.
Ruskista vihannekset pannulla, lopussa lisää tomaattipyré.
Nosta vihannekset pataan lihan seuraksi.
Huuhtele pannu lorauksella olutta, kaavi vielä pohja
puhtaaksi ja lisää pataan.
Kaada loput oluesta ja mallasetikasta pataan muiden
mausteiden kanssa.
Laita pata ensin 220 asteiseen uuniin 20 minuutiksi.
Laske uunin lämpötila 120 - 130 asteeseen ja hauduta
matalassa lämmössä paistia noin 3 - 4 tuntia.
(Mitä alhaisempi lämpö, sen mehukkaampi lopputulos.)
Kypsyyden voit kokeilla painamalla paistia. Jos paistin
pintaa jää pieni kuoppa, eikä se kimmahda ylös, paisti on
todennäköisesti kypsä.
Siivilöi liemi eri kattilaan ja mausta kermalla. Suurusta
kastike jauho-rasva suuruksella tai tärkkelysjauholla ja
keitä kastikkeeksi.
Leikkaa paisti viipaleiksi ja tarjoa kastikkeen kera.
Lisukkeena voi tarjota sieniä tai vaikka keitettyä
kukkakaalta.
Lihat ja oluen löydät täältä:
|